Det finns bara en talang

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Låt mig berätta en historia från min tid som landslagstränare i snowboard. Det här var på den tiden då sommarträning i Chile eller Australien inte ens fanns i tankevärlden. Vårt första träningsläger på snö hölls istället i ett öde Lindvallen där snökanorna tjöt dygnet runt för att få anläggningen klar till jullovet. Landslagsåkarna tog sig till Sälen på egen hand och droppade in i stugan en efter en. Det var kväll, restaurangerna hade inte öppet mitt i veckan och det var kolsvart ute.

De åkare som hade kommit fixade i ordning sina brädor för morgondagens träning eller slappade framför tv:n. Då kommer de två yngsta åkarna i landslaget till stugan. De slänger in sina väskor i ett rum, plockar fram brädorna, snör på sig sina snowboardskor och springer ut. De bytte inte ens om till snowboardkläder utan drog iväg i jeans. En timme senare är de tillbaka. Genomsvettiga. Lyckliga.

De hade sprungit bort till Gustavsbacken och gått uppför backen, spänt på sig brädan och tagit säsongens första åk. De tog en runda till och fick sedan skjuts med skoter av en snökanonjär. Att vänta till morgonen då liften öppnades bara för oss var inget alternativ. De två åkarna hette Johan Olofsson och Ingemar Backman. Två år senare tillhörde de den absoluta världseliten i snowboard.

Hade de någon talang för snowboardåkning? Kanske lite, men de hade en annan talang som var så mycket mer värdefull. De älskade det de gjorde och de kunde aldrig få nog. Samma sak med Stenmark, Borg, Beckham och vilken annan världsstjärna du vill. Det de har gemensamt är att de har tränat mer än konkurrenterna och att de hela tiden har älskat det. David Beckham stannade kvar efter träningarna och nötte frisparkar ett par timmar. Varje dag.

Den enda talang som finns är hårt arbete med ett leende på läpparna. Det gäller inom sport och det gäller inom allt annat. Ulf och Bo Eklöf hade ingen talang för affärer. De byggde Stadiumimperiet med hårt arbete och skratt. Samma sak med Ingvar Kamprad och hans Ikea eller Steve Jobs och Apple.

Det gäller att hitta det som är så roligt att 80-timmarsveckor känns som en förmån.

Talang är att hitta det som får en att glöda och sedan elda på den brasan så mycket det bara går. I sport lika mycket som i musik eller handel. Utan glöd kommer det aldrig att brinna.

Har du hittat din glöd?

Vi syns

Martin Willners