Det finns bara en talang

Det finns bara en talang

Publicerad

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Låt mig berätta en historia från min tid som landslagstränare i snowboard. Det här var på den tiden då sommarträning i Chile eller Australien inte ens fanns i tankevärlden. Vårt första träningsläger på snö hölls istället i ett öde Lindvallen där snökanorna tjöt dygnet runt för att få anläggningen klar till jullovet. Landslagsåkarna tog sig till Sälen på egen hand och droppade in i stugan en efter en. Det var kväll, restaurangerna hade inte öppet mitt i veckan och det var kolsvart ute.

De åkare som hade kommit fixade i ordning sina brädor för morgondagens träning eller slappade framför tv:n. Då kommer de två yngsta åkarna i landslaget till stugan. De slänger in sina väskor i ett rum, plockar fram brädorna, snör på sig sina snowboardskor och springer ut. De bytte inte ens om till snowboardkläder utan drog iväg i jeans. En timme senare är de tillbaka. Genomsvettiga. Lyckliga.

De hade sprungit bort till Gustavsbacken och gått uppför backen, spänt på sig brädan och tagit säsongens första åk. De tog en runda till och fick sedan skjuts med skoter av en snökanonjär. Att vänta till morgonen då liften öppnades bara för oss var inget alternativ. De två åkarna hette Johan Olofsson och Ingemar Backman. Två år senare tillhörde de den absoluta världseliten i snowboard.

Hade de någon talang för snowboardåkning? Kanske lite, men de hade en annan talang som var så mycket mer värdefull. De älskade det de gjorde och de kunde aldrig få nog. Samma sak med Stenmark, Borg, Beckham och vilken annan världsstjärna du vill. Det de har gemensamt är att de har tränat mer än konkurrenterna och att de hela tiden har älskat det. David Beckham stannade kvar efter träningarna och nötte frisparkar ett par timmar. Varje dag.

Den enda talang som finns är hårt arbete med ett leende på läpparna. Det gäller inom sport och det gäller inom allt annat. Ulf och Bo Eklöf hade ingen talang för affärer. De byggde Stadiumimperiet med hårt arbete och skratt. Samma sak med Ingvar Kamprad och hans Ikea eller Steve Jobs och Apple.

Det gäller att hitta det som är så roligt att 80-timmarsveckor känns som en förmån.

Talang är att hitta det som får en att glöda och sedan elda på den brasan så mycket det bara går. I sport lika mycket som i musik eller handel. Utan glöd kommer det aldrig att brinna.

Har du hittat din glöd?


Vi syns


Martin Willners

On
Off

4 kommentarer

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

 • Hemma hos en sneakerssamlare

  Hemma hos en sneakerssamlare

  David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-08-05 14:42

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lokatt är nästa svenska hårdvarusuccé

1 kommentar

Peter Gran: Kul reportage, men hallå i vilket segment är Poc världsledande

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017