Det finns bara en talang

Det finns bara en talang

Publicerad

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt och hävda att Ingemar Stenmark inte var en skidtalang. Lika lite som Björn Borg hade talang för tennis eller att David Beckhams frisparkar handlar om talang. Visst, de var alla tre bäst i världen inom sina sporter, men talang för dem hade de inte.

Låt mig berätta en historia från min tid som landslagstränare i snowboard. Det här var på den tiden då sommarträning i Chile eller Australien inte ens fanns i tankevärlden. Vårt första träningsläger på snö hölls istället i ett öde Lindvallen där snökanorna tjöt dygnet runt för att få anläggningen klar till jullovet. Landslagsåkarna tog sig till Sälen på egen hand och droppade in i stugan en efter en. Det var kväll, restaurangerna hade inte öppet mitt i veckan och det var kolsvart ute.

De åkare som hade kommit fixade i ordning sina brädor för morgondagens träning eller slappade framför tv:n. Då kommer de två yngsta åkarna i landslaget till stugan. De slänger in sina väskor i ett rum, plockar fram brädorna, snör på sig sina snowboardskor och springer ut. De bytte inte ens om till snowboardkläder utan drog iväg i jeans. En timme senare är de tillbaka. Genomsvettiga. Lyckliga.

De hade sprungit bort till Gustavsbacken och gått uppför backen, spänt på sig brädan och tagit säsongens första åk. De tog en runda till och fick sedan skjuts med skoter av en snökanonjär. Att vänta till morgonen då liften öppnades bara för oss var inget alternativ. De två åkarna hette Johan Olofsson och Ingemar Backman. Två år senare tillhörde de den absoluta världseliten i snowboard.

Hade de någon talang för snowboardåkning? Kanske lite, men de hade en annan talang som var så mycket mer värdefull. De älskade det de gjorde och de kunde aldrig få nog. Samma sak med Stenmark, Borg, Beckham och vilken annan världsstjärna du vill. Det de har gemensamt är att de har tränat mer än konkurrenterna och att de hela tiden har älskat det. David Beckham stannade kvar efter träningarna och nötte frisparkar ett par timmar. Varje dag.

Den enda talang som finns är hårt arbete med ett leende på läpparna. Det gäller inom sport och det gäller inom allt annat. Ulf och Bo Eklöf hade ingen talang för affärer. De byggde Stadiumimperiet med hårt arbete och skratt. Samma sak med Ingvar Kamprad och hans Ikea eller Steve Jobs och Apple.

Det gäller att hitta det som är så roligt att 80-timmarsveckor känns som en förmån.

Talang är att hitta det som får en att glöda och sedan elda på den brasan så mycket det bara går. I sport lika mycket som i musik eller handel. Utan glöd kommer det aldrig att brinna.

Har du hittat din glöd?


Vi syns


Martin Willners

On
Off

4 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Tretorn gör jackor av skräp

1 kommentar

Samuel: Tretorn levererar alltid!

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842