Extrem Snowboards får norska ägare

Extrem Snowboards i Åre har fått nya ägare. Det är norska Skigutarna som gått in som huvudägare och målet är att tillsammans bli en betydande aktör inom skandinavisk vintersport. Orsaken till att Extrem valt att ta in nya ägare i bolaget är att de känner att de stått och stampat några år. De har lagt…

Extrem Snowboards i Åre har fått nya ägare. Det är norska Skigutarna som gått in som huvudägare och målet är att tillsammans bli en betydande aktör inom skandinavisk vintersport.

Orsaken till att Extrem valt att ta in nya ägare i bolaget är att de känner att de stått och stampat några år. De har lagt ner mycket resurser på att utveckla skidor, brädor och inte minst konfektionen, men de har inte haft samma ork att driva försäljningen. Genom Skigutane tillförs resurser för att förstärka på säljsidan och möjligheter att växa på andra marknader.

– Vi behöver starka ägare för att kunna gasa i den takt vi vill, säger Stefan Cederberg, vd på Extrem Snowboards. I Skigutane får vi det och det känns oerhört kul. Det känns som en nystart för hela företaget.

Just nu letar Extrem efter en ny försäljningschef, men de ska också förstärka med ytterligare en säljare, en designer på heltid och flera personer till produktionen i Åre.

För Skigutanes del handlar affären om att bli en större och mer komplett leverantör på den skandinaviska marknaden. Sedan tidigare driver de varumärkena Kari Traa och Åsnes samt Bula på licens. De omsätter runt 170 miljoner kronor och har ett eget kontor i Kina med tio anställda för att hålla koll på produktionen.

– Vi började samarbeta för ett år sedan då vi bad Extrem om hjälp med att utveckal Åsnes skidor, berättar Skigutanes vd Øyvind Lauritzen. Då såg vi vilken fantastisk kunskap Patrik och Stefan sitter inne med och när vi också trivdes med varandra så föddes tanken på att gå in som delägare i bolaget.

Skigutane ska bidra med sin textila kunskap och kontakter i Kina vad det gäller all slags produktion. Plus att styra upp logistiken och leveranser, områden som Øyvind själv säger att Skigutane är riktigt bra på. Närmaste målet är att bredda Extrems sortiment på hårdvarusidan så att det täcker fler prisgrupper och att utnyttja Skigutans nätverk i Norge för att stärka Extrem på den marknaden. På sikt ska Extrem komma med en sommarkollektion kläder men det kommer att ta några år.

Av: Martin Willners