Löparskor 2013

Löparskor 2013

Publicerad

Det råder ingen tvekan om att vanliga löparskor inspireras av både trailrunning och barfotaskor. Slitstarkare gummi, tunnare sulor och lägre hällyft är tydliga trender.

Adidas

Stabilitet genom geometri
Supernova Solution är en helt ny sko för 2013 med en annorlunda mellansula. Den är tillverkad i två olika hårdheter med en hårdare sarg som löper runt hela mellansulan. Denna sarg stabiliserar foten i skon så att både löpare med svag pronation eller underpronation kan använda skon.

Ovandelen består av mesh för maximal ventilation samtidigt som de tre ränderna i plast drar åt skon runt foten när löparen snörar skon. Sulan är Adidas klassiska med delad häl för ökad löpkänsla och gummit kommer från Continental för ökat grepp i chikanerna.

Adidas Adidas Group 08-599 291 00


 

Asics

Bantad lättviktare
Asics Gel-DS Trainer är en lättviktssko och långkörare i Asics sortiment. Skon utvecklas lite varje år och till våren 2013 kommer DS Trainer att bli tio procent lättare (265 gram) och få en helt ny mellansula. Den nya mellansulan heter Dynamic Duomax och består av två olika hårdheter i olika delar av skon för att ge stabilitet där det behövs och dämpning/löpkänsla där det passar bättre.

Höjden på sulan har sänkts något och ovandelen har minimalt med sömmar för att minska risken för skavsår.

Asics Asics 08-544 409 60


 

Diadora

Hål i sulan
Hål i sulan brukar betyda att det är dags för nya skor men i Diadoras fall är just hålen det nya. Diadora använder sig av Geox patenterade system med hål i sulan som gör att sulan andas och därmed ventilerar bort värme och fukt. Det fungerar på samma sätt som ett membran i en skaljacka och över membranet sitter ett skyddsnät så att det inte ska skadas av stenar och annat skräp.

Modellen N-5100 är en mängdträningssko med mycket dämpning för att skona kroppens leder. Skon är gjord för löpare med ett neutralt löpsteg.

Diadora Wenaas Sport 08-410 515 80


 

Hoka One One

Rullar fram i spåret
Hoka One One går tvärtemot trenden med tunna sulor och satsar istället på extremt tjocka, mjuka och rundade sulor. Den mjuka sulan tar upp stötar och sväljer ojämnheter meden den rundade sulan ger ett rullande löpsteg.

Modellen för asfalt heter Bondi B och har ett hällyft på bara 4 mm för att den ska passa även dem som landar på framfoten i sitt löpsteg. Modellen används av flera ultralöpare som säger att deras ben känns fräscha även efter dubbla marathondistanser.

Hoka One One Planet Snow +47-7357 1028


 

Inov-8

Platt som en pannkaka
Inov-8 är en av pionjärerna inom minimalistiska skor och nu tar de skorna till en ny nivå genom att erbjuda helt platta löparskor. I serien F-Lite finns skor med 6, 3 eller 0 mm hällyft. De med 6 mm är för de som vill prova på framfotalöpning, 3 mm för de som behärskar tekniken och 0 mm för de som vill ta tekniken till fulländning.

Förutom olika hällyft erbjuder F-Lite en bredare tåbox för dem med bredare fötter. Sulan är tillverkad i materialet Sticky Rubber som ska ge bra grepp på asfalt och grus.

Inov-8 Mud Racing 070-400 63 63


 

Merrell

En naturlig nolla
Det här är en sko för de som vill prova på barfotalöpning. Bare Access 2 har liksom Merrells övriga skor inget som helst hällyft (0 mm) men den här modellen har mer dämpning i sulan för att minska påfrestningen för dem som ska lära sig att springa på framfoten. Den extra dämpningen är också bra för mer vana löpare som vill springa längre sträckor på hårt underlag.
Överdelen består av ventilerande mesh med detaljer i reflekterande material för säkrare löpning i skymningen.

Merrell Merrell 0302-322 80


 

New Balance

Tjockast på mitten
När New Balance skulle utveckla nästa version av sin minimalistiska sko Minimus 10 gjorde de det med ett öppet sine. De tog hjälp av Vibram med att utveckla en helt ny sula som är som tjockast under mellanfoten där löparen ska landa. Den runda formen ger också ett drivande löpsteg.

Ovandelen har skalats av från allt onödigt material för att bli så lätt och smidig som möjligt och av samma anledning har mellansulan gjorts 2 mm tunnare. Det gör att foten kommer närmare marken vilket ger ökad löpkänsla. Minimus 10 har 4 mm hällyft och en insida anpassad för att springa utan strumpor.

New Balance Active Sportswear 031-61 01 30


 

Newline

Skräddarsydda skor
Allt fler produkter skräddarsys för användarna och Newline har tillsammans med Somnio ett unikt skokoncept där både dämpning och stöd kan anpassas. Under hälen och framfoten finns utbytbara kilar av olika hårdhet som påverkar dämpning och stöd och dessutom finns det tre olika fotbäddar för att alla löpare ska få rätt stöd för hålfoten. Inte bara kan kunden anpassa skorna efter sitt löpsteg, det går också att anpassa höger och vänster sko olika för dem som har det behovet.

Skon på bilden heter Pacemaker och är en traditionell löparsko för dem som landar på hälen i sitt löpsteg. Skon har rejält med dämpning och 12 mm hällyft för att passa den här typen av löpning.

Newline Newline 020-79 52 80


 

Puma

I fas med trenden
Puma gör om sin Faas 500 för att påminna om en barfota sko. Skon har kvar rejält med dämpning men hällyftet är sänkt till 4 mm för att skon ska bli lättare att landa på mellanfoten med. Modellen har också blivit 30 gram lättare.

Ovandelen består av mesh i olika former och sulan är relativt finmönstrad för att ge fäste på hårda underlag och öka löpkänslan.

Puma Puma Nordic 042-19 71 00


 

Reebok

Mindre ska sälja mer
Reebok ska vara ett varumärke för all slags träning och då är löpning en väldigt viktig del. Till nästa vår satsar de hårt på serien Realflex som ska ge löparna barfotakänsla utan att ta bort dämpningen. Sulan består av många små kuddar som rör sig oberoende av varandra och därför blir fotens rörelser väldigt naturliga.

Skon på bilden heter Realflex Speed och är den rörligaste i serien. Ovansidan består av mesh som förstärkts med plastfilm för att skon ska bli stabilare. Runt hälen löper ett extra stöd på utsidan för att ge bästa komfort. Sulan har förstärkts med karbongummi för att orka mängder av mil.

Reebok Adidas Group 08-599 291 00


 

Salomon

Svart som asfalt
Sense Mantra är en ny lättviktssko från Salomon. Skon bygger på årets nyhet S-LAB och har samma användningsområde – både asfalt och stigar.

Det här är en sko anpassad för mellanfotslöpare som springer långt och vill ha en sko som är både lätt och tålig. Precis som Salomons andra skor har den snabbsnörning som aldrig går upp under löprundan och vikten ligger på 270 gram.

Salomon Amer Sports 020-86 00 10


 

Saucony

Mer flex åt folket
Mirage är en av Sauconys minimalistiska skor och till nästa år har den utvecklats med ökat flex i fokus. Dels har framdelen av skon gjorts mjukare för att den ska främja fotens naturliga rörelse och dels har hela ovandelen försetts med Sauconys innovation Flexfilm som stadgar upp foten utan att skon ökar i vikt eller blir stel.

Mirage har 4 mm hällyft och sulan består dels av blåst gummi för mjuk känsla och dels av karbongummi på utsatta ställen för att öka hållfastheten.

Saucony Gerisale 08-767 92 50


 

Scott

Mycket stöd i lätt sko
Scott har tagit fram en ny löparsko – eRide AF Support – som har samma stöd och dämpning som deras, och andras, tidigare skor men som väger in på blott 300 gram. Det är extremt lite för att vara en sko ämnad för mängdträning och som har 11 mm hällyft och alltså inte alls flirtar med barfotatrenden.

Den låga vikten kommer av materialet Aerofoam i mellansulan och en brygga i komposit som ligger under hålfoten och som ger stöd åt foten i mellanfasen av steget. Ovandelen är asymmetriskt utformad för bästa passform.

Scott Scott 018-56 28 00


 

Tecnica

Ängar och demoner
Tecnica kommer med en helt ny modell – Demon Max LX – som bygger på deras koncept med extremt tjocka och rundade sulor. Demon är tänkt för både hårda underlag och löpning i snäll terräng som ängar och stigar.

Den rundade sulan ger ett driv i löpsteget som framförallt märks uppför och nedför. Den tjocka sulan sväljer ojämnheter och dämpar kraften i nedslaget och den breda sulan ger bättre fäste enligt samma princip att breda MTB-däck är bättre än smala racerdäck i terräng.

Tecnica Scandtrade 031-335 01 50


 

The North Face

Med rötterna i skogen
När The North Face tog fram modellen Hyper-Track Guide utgick de från sina trailrunningskor och anpassade den så att skon också skulle vara bra för löpning på asfalt och andra hårda underlag.

Framförallt är det dämpningen som blivit mjukare och dessutom har skon gjorts stabilare runt hälen. Sulan är utformad så att den guidar foten genom löpsteget för att det ska bli så naturligt som möjligt och den har försetts med extra hållfast gummi på utsatta delar. Hyper-Track Guide finns för både dam och herr.

The North Face The North Face 020-71 75 00


 

Under Armour

Giftig asymmetri
Under Armour Poison Dart är en extremt lätt (170 gram) sko för framfotalöpare. Skon har bara 4 mm hällyft för att det ska bli naturligt att landa på fram- eller mellanfoten.

Ovandelen har en asymmetrisk snörning för att skon både ska böja sig mer naturligt efter foten och för att snörningen inte ska trycka på några senor. Materialet i framdelen är neopren som smiter åt runt foten likt en våtdräkt och på så sätt skapar stöd utan att öka vikten på skon.

Under Armour MNO 08-587 916 00

On
Off

0 kommentarer

 • 14 trender från Friedrichshafen

  14 trender från Friedrichshafen

  I Europa finns det bara ett ställe att åka till om man vill få koll på nästa års outdoortrender: Outdoor Messe i Friedrichshafen. Sportfack var givetvis där.

  Artikel Magnus Reithner, 2014-08-22 12:21

 • Finalisterna i Gear Of The Year 2013

  Finalisterna i Gear Of The Year 2013

  När Sportfack summerar det gångna året gör vi det helst med produkterna och varumärkena som fick oss att stå där med ett stort leende. Här är alla 21 finalister till Sportfack Gear Of The Year 2013.

  Artikel Martin Willners, 2014-01-06 17:09

 • Billabong har ny agent

  Billabong har ny agent

  Klassiska australiska surfvarumärket Billabong har en ny svensk agent. Trots det nyligen skrivna avtalet hann agenten i sista stund få med varumärket på Inköpsdagar Outdoor.

  Artikel Mattias Björklund, 2013-08-13 18:44

 • Pendlarna slår tillbaka

  Pendlarna slår tillbaka

  Allt fler väljer cykelpendling framför bilköer och försenade bussar. De behöver en robust cykel men också smarta tillbehör.

  Artikel Redaktionen, 2012-05-21 10:01

 • Prylarna för Cykelvasan

  Prylarna för Cykelvasan

  Sällan har ett cykellopp lockat så många på så kort tid som Cykelvasan har gjort. För butikerna är möjligheterna stora att hjälpa konsumenten att få en behaglig färd från Sälen till Mora med de rätta prylarna.

  Artikel Christer Flythström, 2012-05-18 12:20

 • En montertur på Ispo

  En montertur på Ispo

  Häng med på en rundtur bland montrar på årets Ispo. Här är en litet urval av prylar och kläder som stack ut på ett eller annat sätt.

  Artikel , 2012-01-31 14:32

 • Kask samarbetar med norrmän

  Kask samarbetar med norrmän

  Co-labs blir allt vanligare i sportbranschen. Ett av de senaste är samarbetet mellan svenska Kask och norska Sweet Protection som inför nästa säsong matchar en Sweethjälm med ett par Kaskgoggles.

  Artikel Magnus Reithner, 2012-01-31 13:08

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Polyver spelar högt – satsar allt på nya stövelmodellen

1 kommentar

Theo: Närproducerat är som ljuv musik ☺️

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206